Kultur i Koldtbord

Spekemat ved spesielle anledninger

Med over tusen års tradisjon, kultur og ekte håndverk er det ikke rart vi nordmenn er glade i vår kanskje mest spredte delikatesse. Spekemat har i århundrer vært vår standard ved fest og kos… og når våren nå nærmer seg med stormskritt, begynner også sesongen for spekemat og koldtbord.

[vc_message message_box_color=»grey» icon_fontawesome=»fa fa-book»]Les også: Spekt-akulært God Mat[/vc_message]

I Norge har vi lært oss å konservere maten så vi har noe å spise når snøen har lagt seg, og vi knasket på det kjøttet vi var nødt til å slakte før snøen la seg for vinteren. Og før vi fikk en ny generasjon dyr ut på seter for å spise seg fete måtte vi ha noe i mellomtiden. Da var det godt at vi hadde lært oss å speke maten, så den fikk godgjordt seg før våren sprang til.

‘Koldtbord betyr «kaldt bord» og referer til at rettene er kalde.’

Vårparten er ikke bare glede over at solen kommer tilbake, at det blomstrer i marka, og at vi kan kaste av ytterjakka og gå i sandaler.  Våren er også den delen av året hvor vi fokuserer mer på festlig samvær i påsken, Syttende Mai-feiring, konfirmasjoner, bryllup og en hel drøss av andre høytidsdager og feiringer.  Med mange tilstelninger og mange mennesker som søker festmat er det godt vi har tradisjon for koldtbord.

De fleste nordmenn vet hva et koldtbord er, og de enkleste og beste koldtbordene består i stor grad av den maten som fikk lov å modnes over vinteren, og det nye som blomstret fra Mars og utover. Alt fra røkt og gravet laks, og lammelår med urtesaus, til godt og variert spekemat med flatbrød, rømme og potetsalat.

Over tid har vi begynt å legge til retter fra andre kulturer ut fra vår egen smak og preferanse. Innslag av Spanske kjøttboller, Italiensk salami og Franske oster er nå vanlig på koldtbordene rundt omkring, men spekemat og gravlaks har aldri forsvunnet.

På moderne koldtbord finner du også frisk frukt og andre salater som Waldorfsalat og grønnsalat. Skal du invitere til selskap og konfirmasjonsfest denne våren, hvorfor ikke slå til med ekte Norsk kultur og tradisjon, og dekk opp med spekemat og gravlaks!

4 tips for ett flott koldtbord

Tenk over hvor mange og hvilke aldersgrupper som kommer for å beregne hvor mye og hvilket tilbehør som passer.  For å unngå stress på selve festdagen er det alltid lurt å gjøre unna mest mulig i forkant. Både innkjøp av drikke og matvarer, samt pynting av bord kan gjøres på forhånd.

Her vil mengden av spekemat variere avhengig av tilbehør.  Mange serverer spekemat med eggerøre, potetsalat eller kalde kokte mandelpoteter, men tommelfinger-regel er ca 150 gram spekemat pr pers.

Server frisk frukt. Spekemat er salt og gravlaks er skarp i smaken. Med et fat fylt med oppskåret frisk frukt gir innslag av sødme som hjelper med å bryte den ellers ganske tunge maten.

Varier etter ønske og gjester. Tenk litt på de som kommer i selskapet og prøv å skape et variert koldtbord. Noen liker litt krydder og styrke i maten, mens andre helst vil ha det så mildt som mulig. Inkluder gjerne litt spicy pepperoni og krydret salami for det pikante.

Spekemat fra Oppdal Spekemat, Koldtbord

Koldtbord er vår tradisjon og Norsk Vår-tradisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.