Tips når du skal invitere på spekemat

[vc_message color=»info»]Denne artikkelen er hentet fra matmerk.no.  Matmerk er en uavhengig stiftelse som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.

[/vc_message]

6 gode tips når du skal invitere på spekemat

Spekemat er sosial mat – med et koldtbord kan gjestene småprate mens de skjærer fenalår, og ingen trenger å skjemmes for at de forsyner seg flere ganger.

Spekemat Oppdal Spekemat

Spekefjøl fra Oppdal Spekemat

Å invitere på spekemat med deilig tilbehør er både ganske lettvint og uformelt. Gjør alt ferdig på forhånd, så får du tid til å kose deg sammen med gjestene dine i stedet for å slave på kjøkkenet. Velger du spekemat med Spesialitetsmerket, får du helt unike smaksopplevelser fra Norge, som oppfyller strenge krav til råvare, produksjonsmetode og smak.


 

1.      Disse typene spekemat bør du ha på koldtbordet

Det er en god idé å bruke i alle fall en type spekeskinke, én type spekepølse og fenalår på et spekematfat, men gjerne flere typer. Tenk gjerne på å kombinere ulike sorter kjøtt for en mer variert smak. Det finnes mange spennende produkter av blant annet rein, elg og hjort – tenk utenfor boksen!

2.      Så mye beregner du til hver

Det er lurt å beregne ca. 150 gram spekemat til hver gjest. Har du mye mettende tilbehør, som rømmegrøt, potetsalat og eggerøre, kan du beregne litt mindre. Ofte går det mye spekeskinke, så beregn litt mer av denne enn av de andre sortene.

3.      Dette bør du tenke på når du velger tilbehør

Når du skal velge tilbehør kan du ta fantasien til hjelp. Det er viktig å tenke på at tilbehøret ikke blir for salt, siden spekematen i seg selv er salt. En tommelfingerregel kan være å ha minimum én ting som metter, som potetsalat eller eggerøre, én type brød, gjerne flatbrød, én type blandet salat eller friske grønnsaker/frukt og rømme. Det er allikevel lurt å ha flere typer tilbehør enn én i hver av disse kategoriene, det får koldtbordet til å se mer fristende ut og er rimeligere enn spekematen i seg selv.

4.      Dette bør du drikke til

Når du kjøper inn drikke til spekematbordet kan du gå i mange retninger. Et morsomt tips kan være en tørr sherry, gjerne Manzanillo eller Fino, som med sin konsentrasjon kan balansere den smaksrike spekematen. Øl kan være et godt alternativ, og passer godt med det nordiske preget på måltidet. Norske mikrobryggerier holder høy kvalitet og har mange varianter som passer godt til spekemat. Prøv gjerne en Ardenne Blonde fra Haaandbryggeriet eller India Saison fra Nøgne Ø. Føler du deg litt dristig kan kanskje et surøl være midt i blinken. Vil du heller drikke hvitvin kan en fruktig og frisk vin som Riesling, Muscadet fra Loire eller en musserende vin gjøre susen. Velger du rødvin bør du gå for noe med lite tanniner og høy grad av friskhet.

5.      Slik oppbevarer du spekematen

Har du hele stykker med spekemat oppbevares det best i lerretspose, hengende fritt på et mørkt, kjølig og luftig sted. Det kan også legges i kjøleskapet, men ikke pakk det i tett plast, for da kan det lett mugne. Bruk i stedet matpapir eller aluminiumsfolie.

6.      Slik utnytter du restene

Når du skjærer skinke eller fenalår blir det gjerne litt kjøttrester sittende igjen på beinet. Fortvil ikke! Beinet er ypperlig til å koke kraft på. Del opp beinet i to eller tre biter, legg i kasserolle og fyll på kaldt vann til det dekker. Tilsett noen laurbærblad, hele pepperkorn, en løk og et par gulrøtter i biter. Kok det hele opp, skru ned varmen og la det småputre et par-tre timer. Fjern eventuelt skum som danner seg på toppen. Sil av og kast bein og grønnsaksrester, som nå er uten smak. Nå har du deilig kraft som du kan bruke som base til suppe eller lapskaus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.